Blog 2 | Papa ik wil met je Stoeien

 

Blog 2

Papa “Ik wil met je stoeien”

Geschreven door Gerbrand Martini.  
Leestijd 2 minuten.

Papa “ik wil met je Stoeien”…

Waarom stoeien  voor jongens met hun vaders belangrijk?

 

Een van de veel gestelde vragen tijdens een intake voor een individuele Jongens in hun Kracht training is “Stoei jij weleens met je vader”? Meestal krijg ik als antwoord terug “nee” en soms hoor ik ook een “ja” maar dan duurt het maar heel kort want mijn vader vindt het dan te hard gaan en loopt het altijd uit op een gevecht. Als het antwoord een “nee” is wordt mijn volgende vraag waarom niet?  Mijn vader is altijd druk met werken en als hij thuiskomt is hij meestal moe. Vervolgens denk “ik” jammer een gemist kans en dit heeft hij zo hard nodig.

 

Opnieuw leren stoeien met je Vader

Een vast onderdeel in de individuele Jongen in hun Kracht training is “stoeien” met je vader en/of met je moeder. Stoeien op een zachte manier (stoeien met het “water element”). Tijdens de training maak ik vader bewust dat het gaat om te leren mee te bewegen. Belangrijk daarbij is dat vader leert zich te ontspannen, in plaats van zijn spieren te verharden. Op deze manier wordt stoeien een uitwissel (non-verbale communicatie) tussen zoon en vader en geen gevecht. Stoeien heeft namelijk niks te maken met vechten. Als je vecht beweeg je tegen elkaar en met stoeien beweeg juist met elkaar.

 

Vanuit mijn praktijkervaring

Vanuit mijn eigen praktijkervaring is stoeien juist een prachtige vorm van elkaar ontmoeten en verbinden. De verbinding tussen zoon en vader vindt plaats op een zachte manier waarbij de zoon de mannelijk energie kan ervaren en daarbij op een veilige manier zijn zelfvertrouwen en eigen waarde en zijn eigen kracht ontdekken. “Het ontdekken van je eigen kracht is een ervaring die je voor altijd meeneemt”. 

 

Stoeien heeft een educatieve functie

Naast ontmoeten en verbinden heeft stoeien nog een belangrijke educatieve functie. Door middel van stoeien kun jongens duidelijk maken wanneer ze te hard of te ruw bewegen of wanneer een beweging te zacht of slap is. Zo leer je jongens op een natuurlijke manier het verschil tussen zacht en hard. Ook het thema grenzen kan op deze manier zonder al te veel gesprekstof aandacht worden besteed. Merk je bij het stoeien dat een jongens, onbewust je grens overschrijdt door bijvoorbeeld heel hard of heel ruw op je te vallen en je fysiek pijn doet, kun je het stoeien stopzetten en overnieuw beginnen. Zonder de jongens af te wijzen geef je op deze manier aan dat het te hard ging en dat we opnieuw beginnen. Deze manier van stoeien, zoals ik dit bovenstaand heb omschreven, heeft volgens mij voor jongens een meerwaarde in de ontwikkelingsproces tot man.

Logo Symbol Nuova strada - jongens in hun kracht V2-120Over Gerbrand Martini 

Gerbrand Martini heeft, vanuit zijn jarenlange ervaring in het beoefenen van Japanse & Chinese Martiale Kunsten, het unieke trainingsprogramma Jongens in hun Kracht ontwikkeld voor professionals in de jeugdzorg, het onderwijs en de coachingswereld. In de Opleiding Jongens in hun Kracht Coach is stoeien een belangrijk onderdeel van het basisprogramma Jongens in hun Kracht.  

 

In zijn eigen Trainingscentrum Nuova Strada geeft Gerbrand Martini  individuele trainingen aan jongens 1-Op-1-Training JIHK samen met hun vaders en moeders en ook hierin is stoeien een belangrijk onderdeel in de training.